Open Monumentendag 2023


7 september 2023

In navolging op het succes van vorig jaar doen wij ook dit jaar weer mee met Open Monumentendag. Op zaterdag 9 september tussen 10.30 en 16.30 stellen wij ons monumentale pand open voor publiek. Altijd al eens in Oud Heremastate willen kijken? Dan is dit je kans!

Een klein stukje historie;

Aan de in 1828 nieuw aangelegde straatweg kocht Fokke Bienema, ontvanger der Belastingen in Oudeschoot, enkele percelen. Hij liet hier een nieuw huis bouwen met de naam Heremastate, In 1829 kwam het gepleisterde neo-classicistische gebouw gereed.

Het pand heeft een hoog opgaande middenpartij van twee verdiepingen en bekroond door een fronton. Aan weerszijden bevinden zich de lagere vleugels. De gevel van Heremastate is zeven raamvakken breed. De acht-ruits vensters beneden en de zes-ruits vensters boven zijn recht afgesloten, de openslaande deuren rond. De laatsten zijn door vier pilasters geflankeerd en komen op een bordes uit.

Fokke bewoonde het huis maar kort. Hij overleed in 1832. Tot 1853 bleef Heremastate in bezit van zijn zoon Epke Roos. Hierna werd het gebouw enkele keren verkocht.

Omstreeks 1910 werd het huis gemoderniseerd. Op het dak zijn hoge, curieus vormgegeven schoorstenen geplaatst. De openslaande deuren kregen glas-in-loodruiten met bloemmotieven in Jugendstil. Binnen zijn zaal en hal van plafondschilderingen in dezelfde stijl voorzien, met taferelen van de jaargetijden en van bloemstillevens.

Terug naar overzicht