Nieuwbouw te hoog gegrepen voor starters? Niet in Heerenveen centrum!


1 april 2021

In het centrum van Heerenveen komt betaalbare nieuwbouw voor starters. De vraag naar woonruimte dichtbij voorzieningen en voornamelijk voor de startende koper op de woningmarkt blijkt enorm. Voor deze doelgroep, die vooral bestaat uit alleenstaanden of tweepersoonshuishoudens, is het steeds lastiger om woonruimte te vinden die aansluit bij de woonwensen. Betaalbaar, niet te groot, duurzaam, comfortabel en voordelig op energiegebied.

Leegstand en woningnood tegengaan

Daarnaast heeft Heerenveen net als veel andere plaatsen te kampen met langdurig leegstaande bedrijfspanden, voornamelijk aan de rand van het centrumgebied. Al eerder werd besloten hier een constructieve oplossing voor te willen. “Met het herbestemmen van deze locaties van werken naar wonen wordt in één klap tegemoetgekomen aan twee problemen: de leegstand in het centrum en  de grote vraag naar betaalbare woningen” aldus wethouder Jaap van Veen.

Wethouder Jaap van Veen van de gemeente Heerenveen en Titia Haagsma, projectleider van vastgoedontwikkelaar Zwanenburg Projecten, gaven deze week samen de aftrap voor een nieuwbouwproject aan de Nieuwstraat. Hiervoor gingen zij samen abseilend van het voormalige pand van de Friesland Bank, welke binnenkort gesloopt zal worden om plaats te maken voor de nieuwbouwplannen. Titia Haagsma: “Nieuwbouw te hoog gegrepen voor starters? Niet in Heerenveen centrum!”.

Ook het naastgelegen kantoorpand aan de Nieuwstraat 28 zal tegen de vlakte gaan. De bouwlocatie die hier dan ontstaat, biedt ruimte voor de realisatie van 35 trendy appartementen en 2 stadswoningen. De bestaande parkeerplaats aan de achterzijde van de panden behoudt straks zijn functie en is dan bedoeld voor de bewoners van de appartementen.

Verkleinen winkelgebied

Ook aan de zuidkant van het centrum is Zwanenburg Projecten bezig met de herontwikkeling van een stukje verloren Heerenveen. Aan de Van Riessenstraat werden hiervoor afgelopen maand al de leegstaande panden gesloopt. Ook hier geldt het devies: minder leegstand, meer wonen. De winkelstraat, die vooral als steekpas wordt gebruikt door passanten van en naar het centrum, kampt al jaren met een komen en gaan van diverse winkeltjes, kantoren en dienstverleners. Door het winkelgebied te verkleinen en de bedrijvigheid in de richting van de Dracht te verschuiven wordt de centrale functie van het centrum verstevigd. Dit komt de levendigheid ten goede.

Op deze locatie worden straks 9 zogenoemde ‘Woonspods’ gebouwd, die met de rug tegen het gebouw aan de Koornbeursweg geplaatst worden. Deze 3-laagse woningen met dakterras hebben een slaapkamer meer dan de appartementen aan de Nieuwstraat, maar zijn zeker voor kleine huishoudens bedoeld. Bijvoorbeeld ook geschikt voor ZZP’ers die werken en wonen in het centrum willen combineren. “Een randstedelijke oplossing van woningbouw om zo efficiënt mogelijk met beperkte ruimte in een winkelgebied om te gaan” aldus Bastiaan Dijk, projectleider bij Zwanenburg Projecten.

Met de komst van deze in totaal 46 woningen voor de doelgroep startende kopers is een mooie stap gezet om het gapende gat op de woningmarkt iets te dichten. Beide locaties zullen binnenkort in verkoop gaan. (meer informatie over de woningen is te vinden op www.woonspods0513.nl en www.woonstudios.nl)

 

Terug naar overzicht