Piekfijn wonen in het groen


Troosteloos Telle Terrein wordt levendig Tellepark. Ooit was hier het zwembad, de Telle. Daarna werd het stil. Iedere gemeente heeft er wel een, zo’n plek waar ooit wat mee moet, maar wát precies?

Een rotte kies in een rij gevels, een versleten gebouw dat een duidelijke, nieuwe functie verdient of een heel gebied dat er maar verloren bijligt. Ideeën genoeg misschien, maar zijn ze haalbaar en de moeite waard? Hoe maak je van een zorgenkindje een mooie plek?

Heerenveen koos voor inbreiding - kwalitatief goede nieuwbouw binnen de stad. Zwanenburg Projecten deed de rest. Marktonderzoek naar de vraag, haalbaarheidsonderzoek, architectuur, bouwrijp maken, planologische procedure, aan laten sluiten bij de directe omgeving, groenplan, alles wat nodig was op weg naar een compleet nieuwe invulling. Het werd, 87 wooneenheden in een parkachtige setting: Tellepark. 

Verdeeld over 3 losse torens met appartementen voor het hoogste marktsegment, een aantal levensloopbestendige 2-onder-1 kapwoningen, parkwoningen en vier blokjes rijwoningen aan een veilige binnentuin. Tot zover nog redelijk gewoon. Het bijzondere aan Tellepark: onderdeel zijn 16 woningen met in totaal 44 zorgeenheden voor zorginstelling Talant. Normaal gesproken niet de meest voor de hand liggende keus bij commerciële gebiedsontwikkeling, op grond in de binnenstad met een marktconforme grondprijs, op loopafstand van het centrum. Hier werd dankzij de sterke punten van het geheel ook ineens de zorgtaak rendabel. 
Let ook op de duurzame details: energiezuinig en groen sedumdak.

Erik Zwanenburg van Zwanenburg Projecten over Tellepark:

"Op het eerste gezicht geen heel logisch project. Eerst denkt iedereen dat het niet kan. Bij Zwanenburg weten we dat het kan. Het kan namelijk altijd! In dit geval hebben we als het ware een kaasstolp over het hele gebied gezet. Daarbinnen lieten we alles op elkaar aansluiten en met elkaar samenhangen, elkaar versterken zelfs - en dan lukt het!"

Locatie Tellepark Heerenveen