Mooi Nijeveen


Het perceel van zwembad ‘de Duker’ in de kern van Nijeveen had de stempel ‘lastige inbreidingslocatie’ gekregen, nadat inmiddels meerdere partijen een poging gedaan hadden hier iets van de grond te krijgen. Ergernis over de inmiddels verpauperde plek domineerde bij de omwonenden.

Na een prettige samenwerking met de gemeente Meppel bij een eerder gerealiseerd project ‘Mooi Berggierslanden’ in 2017, ontstond de dialoog over de Nijeveense hersenkraker.
Laten wij nu net smullen van lastige opgaves. Ook hier zouden we toch een Mooie Plek van kunnen maken?!
Vooral de bijzondere kavelvorm, stedenbouwkundige wensen vanuit de gemeente en de naastgelegen cultuurhistorische ‘Grift’ zorgden ervoor dat deze relatief kleine locatie behoorlijk complex bleek.

Eerlijk is eerlijk, er is inderdaad wat tijd overheen gegaan voordat de uiteindelijke plannen goedgekeurd en wel op stapel lagen. Maar dan heb je ook wat. De oplossing lag in het werken met verschillende bouwhoogten: waardoor een geleidelijke overgang ontstaat tussen het naastgelegen hogere gebouw van 'het Kerspel' en de laagbouw aan de andere kant van 'de Grift’.
In totaal worden er 11 woningen gerealiseerd. Een rij met 4 gezinswoningen, een rij met 5 gezinswoningen waarvan de hoekwoningen levensloopbestendig worden uitgevoerd en daarnaast nog 2 halfvrijstaande levensloopbestendige woningen. Dat bleek de perfecte mix voor het gemoedelijke Drentse dorp. Een wandelpad aan de achterzijde van de woningen langs het historische kanaal ‘de Grift’ krijgt een zorgvuldige inpassing in het plan.

Deze ontwikkeling bleek bij uitstek geschikt voor het bouwconcept van IIBO. De bouw wordt gerealiseerd met zoveel als mogelijk biobased en circulaire materialen, de woningen voorzien van luchtwater-warmtepomp en zonnepanelen. Dat levert zuinige, betaalbare en gezonde resultaten op.

Locatie Mooi Nijeveen